
Historie vaření z konopí sahá až do 10. století v Indii, kde lidé používali směs rozemletých konopných květů a mléka (Bhang) k duchovním účelům.
Podobné recepty byly objeveny v Itálii z období renesance, ale až ve druhé polovině 20. století popularita vaření z této byliny explodovala, a to díky všem těm kouzelným koláčkům, lízátkům, čokoládovým tyčinkám, salátovým dresinkům a dalším bláznivým receptům.
Vaření s CBD olejem je v ČR poměrně novým fenoménem. V tomto článku jsme pro vás připravili seznam našich oblíbených sladkých receptů s CBD olejem.
CBD Paleo čokoládové tyčinky
Ingredience:
- ½ šálku mandlového másla
- ½ šálku kokosového cukru
- 90 ml rozpuštěného CBD kokosového oleje
- 1 šálek mandlové mouky
- 1 lžíce kokosové mouky
- 1 lžička skořicového prášku
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 velké vejce
- 1 lžička jedlé sody
- ¾ šálku hořkých čokoládových lupínků
Pokyny:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Plech o rozměrech 8×8 vyložte nepřilnavým pergamenovým papírem. Před použitím papíru můžete plech vysypat, aby se k němu přichytil.
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience.
- Pomocí dřevěné nebo silikonové stěrky jemně vmíchejte čokoládové lupínky.
- Pečte 20-25 minut.
- Vyjměte sušenkové tyčinky z trouby a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Rozdělte je na několik kusů podle své chuti.
CBD čokoládové latté
Ingredience:
- 1 šálek neslazeného mléka (pokud chcete, můžete použít rostlinné mléko).
- 1 lžíce syrového kakaového prášku
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka himálajské soli
- Vaše oblíbená dochucovadla (např. máta, skořice, kajenský pepř, kulinářská levandule nebo růžová voda)
- 1 plné kapátko CBD oleje 500 mg
Návod k přípravě:
- Vložte všechny ingredience (kromě CBD) do malého hrnce.
- Přiveďte k varu na mírném ohni a intenzivně šlehejte, abyste zabránili vzniku hrudek.
- Jakmile je hotovo, stáhněte z ohně a vmíchejte CBD olej.
CBD šlehačka
Ingredience:
- 2 šálky šlehačky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ¼ šálku bílého cukru (nebo moučkového cukru)
- 0,33 g CBD izolátu v prášku
Návod k přípravě:
- Vezměte velkou mísu a vložte ji na 20 minut do mrazáku, aby se pokrm zchladil.
- Po vychladnutí vyjměte mísu z mrazáku a přidejte smetanu ke šlehání, cukr, vanilkový extrakt a váš prášek z izolátu CBD.
- Přísady šlehejte elektrickým ručním mixérem na vysoké otáčky a jakmile směs zhoustne, otáčky snižte. Dbejte na to, abyste to s šleháním nepřehnali, protože by se mohlo stát, že vám nakonec vznikne sladké máslo s CBD.
- Podávejte na svých oblíbených dezertech.
CBD čokoládové kokosové tukové bomby
Ingredience:
- 20 mg CBD oleje (asi 2 plná kapátka)
- ½ šálku kokosového másla
- ½ šálku kokosového oleje
- ½ šálku raw kakaového prášku
- 1 čajová lžička medu
Návod k přípravě:
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte kokosový olej do úplného zkapalnění. Šlehejte kakaový prášek, dokud nezmizí všechny hrudky. Přidejte med a znovu míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Kakaovou směs rovnoměrně nalijte do 6 košíčků silikonové formy na muffiny. Přeneste těsto do chladničky asi na 30 minut nebo dokud těsto neztuhne.
- V jiném hrnci rozpusťte kokosové máslo. Odstavte z ohně a zašlehejte CBD olej.
- Vyjměte formu na muffiny z lednice a na vrch každého košíčku přidejte směs s kokosovým máslem. Dejte do chladničky na dalších 30 hodin nebo dokud vše neztuhne.
- Tukové bomby skladujte v chladničce.
Sušenky z mandlové mouky, se smetanovou náplní
Ingredience na sušenkový základ:
- ½ hrnku mandlové mouky
- 4 lžíce kakaového prášku (neslazeného)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce (rozšlehané)
- 1 lžíce kokosového oleje nebo přepuštěného másla
Ingredience na náplň ze smetanového sýra:
- ½ šálku mandlového másla
- 1 šálek smetanového sýra
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- špetka vanilkové pasty
- 5 plných kapek CBD oleje
Pokyny pro těsto:
- Vložte ho do hrnce a nechte odležet.
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Ve středně velké míse smíchejte mandlovou mouku, kakao, vanilkový extrakt, sůl a prášek do pečiva. Přidejte vejce spolu s kokosovým olejem a dobře promíchejte, dokud se nespojí.
- Vyndejte sušenky a každý kousek položte na připravený plech s pergamenovým papírem. Po stlačení by měly být široké asi 1 až 2 cm.
- Sušenky pečte v troubě 12-15 minut nebo dokud nebudou křupavé.
- Nechte sušenky vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile ztratí teplo, začnou křupat, takže nepropadejte panice, pokud budou zpočátku měkčí.
Pokyny na náplň:
- V míse mixéru smíchejte všechny ingredience a rozmixujte je dohladka.
- Přiložte polovinu rozdrobených sušenek a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Naberte jednu kuličku tvarohové náplně a vyprázdněte naběračku přímo na zbývající rozdrcené sušenky. Převalujte, aby byla tvarohová hmota pokryta sušenkami.
- Přesuňte cheesecake kousky do mrazáku (nebo do lednice, pokud vám nevadí čekat déle). Podávejte studené.