
Konopí je bylina vhodná k přípravě pokrmů, která dokáže zpestřit vaření a dodat vašemu stravovacímu režimu spoustu zdraví prospěšných látek, takže není divu, proč si lidé tuto činnost osvojili s takovým nadšením.
Výroba vlastních receptů CBD je snadná a jednoduchá, zejména pokud používáte již dekarboxylované CBD z plnospektrálních extraktů nebo izolátů. Pokud s vařením receptů s olejem CBD teprve začínáte, doporučujeme vám zpočátku připravovat menší dávky.
Vaření s CBD olejem je však poměrně novým fenoménem. V tomto článku jsme pro vás připravili seznam našich oblíbených slaných receptů s CBD olejem.
Guacamole s přísadou CBD
Ingredience:
- 3 středně zralá avokáda, oloupaná, rozpůlená a zbavená semínek
- 1 lžíce limetkové šťávy
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mletého kajenského pepře
- ½ střední cibule nakrájené na drobné kostičky
- 2 malá rajčata zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1 velký stroužek česneku, mletý
- 1 polévková lžíce čerstvých koriandrových listů, nasekaných
- ½ jalapeňo papričky, jemně nasekané
- 1 ml CBD oleje
Pokyny:
- Vložte avokádo do hmoždíře nebo misky a rozmačkejte ho vidličkou nebo pěchovadlem.
- Přidejte sůl, kmín, česnek, kajenský pepř, koriandr, cibuli, jalapeňo, rajčata a limetkovou šťávu. Směs doplňte CBD olejem a promíchejte.
- Mísu zakryjte plastovou fólií a před podáváním nechte guacamole 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
Letní CBD salát z grilovaných meruněk, melounu a rukoly
Ingredience na salát:
- 4 šálky rukoly
- ½ středně velkého melounu, nakrájeného na kostičky
- 2-3 malé meruňky, nakrájené na šestiny
- ¼ červené cibule, nakrájené na kousky
- hrst nasekaných lístků máty
- 2 lžíce sýra Feta
Ingredience na medový balzamikový dresink:
- ¼ šálku medu
- ½ šálku balzamikového octa
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje (lisovaného za studena)
- 0,25 g 99% čistého CBD izolátu v prášku
- himálajská sůl a černý pepř podle chuti
Pokyny:
- Předehřejte grilovací pánev na střední teplotu.
- Opláchnuté a nakrájené meruňky lehce potřete olivovým olejem a položte je na grilovací pánev.
- Z každé strany opékejte 1-2 minuty jen tolik, aby meruňky zkaramelizovaly. Odstavte z ohně a dejte stranou.
- Meloun, mátu a cibuli dejte do mísy a také odložte stranou.
- Na zálivku ušlehejte balzamikový ocet, olivový olej a med spolu s 0,25 g izolátu v prášku. Promíchejte, dokud se dobře nespojí, a dochuťte solí a pepřem.
- Vezměte si salátovou mísu a přidejte rukolu, mátu a červenou cibuli. Do mísy nalijte požadované množství zálivky a dobře promíchejte. K odměření zálivky můžete použít polévkovou lžíci.
- Salát přendejte na talíře a doplňte grilovanými meruňkami, melounem nakrájeným na kostičky a posypte sýrem feta. Podle chuti osolte a opepřete.
CBD těstoviny s pestem a pikantními krevetami
Ingredience na pesto:
- ½ šálku čerstvé petrželky
- ½ šálku cherry rajčátek
- 1 lžíce piniových oříšků
- 2 střední stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžičky CBD oleje 500 mg
- špetka soli a černého pepře podle chuti
Ingredience na krevetové těstoviny:
- 250 g nevařených těstovin penne
- 500 g chřestu nakrájeného na 2palcové kousky
- 1-2 cherry rajčátka, rozpůlená
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička červených pepřových vloček
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl a černý pepř podle chuti
Pokyny pro přípravu pesta:
- Opláchněte listovou zeleninu pod studenou vodou a všechny ingredience na pesto vložte do kuchyňského robotu. Mixujte, dokud se z pesta nestane hladká omáčka.
- Lžící naberte omáčku pesta a přendejte ji do malé misky. Přikryjte ji plastovou fólií a uložte do chladničky.
Pokyny pro přípravu krevetových těstovin:
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na střední teplotu a přidejte neuvařené těstoviny penne. Uvařte je podle návodu na obalu.
- Vezměte velký hrnec a na středním ohni zahřívejte máslo spolu s olivovým olejem, dokud se zcela nerozpustí.
- Před přidáním krevet na pánev je z obou stran namočte do předem namletých vloček červené papriky, kajenského pepře, soli a černého pepře. Po přidání do pánve vymačkejte citronovou šťávu a vařte, dokud krevety z každé strany nezrůžoví. Chřest omyjte a nakrájejte na dvoucentimetrové špalíčky.
- Chřest přidejte k těstovinám na poslední 3 minuty vaření. Slijte a dejte stranou.
- Jakmile jsou krevety důkladně uvařené, přidejte těstoviny a chřest na pánev. Osmahněte je asi minutu a stáhněte z ohně.
- Vmíchejte 6-8 lžic pesta. Přidejte cherry rajčátka, lístky čerstvé bazalky a jídlo posypte strouhaným parmazánem.
Parmezánová bramborová kaše s CBD přísadou
Ingredience:
- 250 g nevařených těstovin penne
- 500 g chřestu nakrájeného na 2palcové kousky
- 1-2 cherry rajčátka, rozpůlená
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička červených pepřových vloček
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl a černý pepř podle chuti
Pokyny:
- V míse mixéru smíchejte bramborovou kaši s máslem, smetanou ke šlehání, parmazánem, solí, pepřem a CBD izolátem.
- Všechny ingredience šlehejte, dokud nevznikne pyré.
- Bramborové pyré přelijte do středně velké zapékací misky, kterou předtím postříkejte nepřilnavým sprejem.
- Bramborové pyré rovnoměrně posypte parmazánem a zapečte při teplotě 200 °C.
- Před podáváním nechte brambory trochu vychladnout.
Masové kuličky z CBD plněné mozzarellou v pomalém hrnci
Ingredience na omáčku:
- 7 šálků rajčatové dužiny
- ⅓ šálku cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky soli
Ingredience na masové kuličky:
- 500 g libové mleté hovězí maso
- 500 g pikantní italské klobásy
- 1 šálek strouhanky
- ⅓ šálku cibule, jemně nasekané
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 2 velká vejce
- 4 tyčinky sýra mozzarella, rozdělené na 4-5 stejných kousků
Pokyny:
- Vložte všechny ingredience na omáčku do pomalého hrnce a promíchejte.
- Nastavte pomalý hrnec na vysoký stupeň a přiklopte jej, dokud nedokončíte přípravu masových kuliček (mělo by stačit 30 minut).
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na masové kuličky kromě mozzarelly. Rukama hmotu zpracujte, jako byste dělali těsto na pizzu.
- Z hovězí směsi vezměte kousek o velikosti golfového míčku a doprostřed položte kousek mozzarelly.
- Hovězí maso přitlačte kolem kousku mozzarelly, dokud nebude zcela uzavřeno. Postup opakujte, dokud vám nedojde maso.
- Přeneste masové kuličky do pomalého hrnce a ponořte je do omáčky. Přikryjte a pokračujte ve vaření na nejvyšší stupeň až 2,5 hodiny.
Steak a zeleninová mísa s obsahem CBD
Ingredience:
- 1 ks steak z hovězího masa
Ingredience na zeleninovou mísu:
- ½ červené cibule nakrájené na klínky
- 1 velká sladká brambora, nakrájená na kostičky
- 250 g brokolice, nakrájené na kousky (bez stonků)
- 2 hrsti kapusty (stonky odstraněny)
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Ingredience na oblohu:
- 1 plechovka (425 g) cizrny, scezená, propláchnutá a osušená
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého chilli
- ½ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Ingredience na tahini omáčku:
- 60 g tahini
- 1 lžíce agáve
- šťáva z ½ limetky
- 3 lžíce horké vody
- 0,2 g CBD izolátu v prášku
Návod k přípravě:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Vyložte holý plech na pečení sladkými bramborami a cibulí.
- Přidejte trochu olivového oleje a ujistěte se, že je všechna zelenina dobře obalená.
- Pečte 8-10 minut.
- Zatímco zelenina leží v troubě, rozehřejte velkou pánev s těžkým dnem na střední teplotu. Mezitím v míse promíchejte cizrnu s kořením.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte 1 lžíci oliv a cizrnu a za stálého míchání restujte. Vařte asi 10 minut a dejte stranou.
- Po 8-10 minutách zeleninu vyndejte z trouby, sladké brambory otočte na druhou stranu a přidejte brokolici.
- Pečte dalších 10 minut.
- Vyjměte zeleninu z trouby a přidejte kapustu. Kapustu pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Zapékejte 5 minut a poté dejte stranou.
- Steak naservírujte na talíř, přidejte zeleninu a přelijte cizrnou a tahini omáčkou.
Návod k přípravě omáčky:
- V míse smíchejte tahini, citronovou šťávu, agáve a CBD izolát a prošlehejte. Odstavte.
Bochník s dýňovým kořením a latté s CBD polevou
Ingredience na bochník:
- 1 polévková lžíce jablečného moštu
- 1 lžička jedlé sody
- 4 středně velká vejce
- 1 šálek dýňového pyré
- ½ šálku mouky z kořenů juky
- 1 lžička espressa v prášku
- 1 lžička dýňového koření
Ingredience na CBD polevu bez cukru:
- 1 lžíce CBD kokosového oleje
- ¼ šálku kokosového másla
Pokyny:
- Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte jablečný mošt s jedlou sodou a nechte směs vyšumět.
- Vmíchejte vejce a míchejte stojanovým mixérem, dokud se nevytvoří špičky.
- Vmíchejte zbývající přísady, dokud se dobře nespojí.
- Chlebovou formu vyložte pergamenovým papírem a nalijte do ní připravené těsto.
- Pečte přibližně 30 minut. Bochník nechte 30 minut vychladnout v mrazáku.
Pokyny na polevu:
- Kokosové máslo s kokosovým olejem CBD rozpusťte na mírném ohni, dokud se nespojí, a přelijte jím bochník.